FRIA SKOG NYHETSBREV
Hos Fria Skog
Vi har fått förstärkning!
Sedan den 1 november har Linnea Forsén börjat jobba på Fria Skog. Kanske har några stött på henne redan 2016 när hon sommarjobbade hos oss. Linnea kommer främst att arbeta med hållbarhets- och certifieringsfrågor samt kommunikation, men givetvis också med virkesköp och rådgivning. Hon bor Alsen, men har rötterna i Kalldalen. Vill ni komma i kontakt med henne så når ni henne på telefon 0647-67 51 70 eller mailar till linnea@friaskog.se

I fält
Så här i början av december har vintern verkligen bitit tag om Jämtland, rejält med minusgrader och snö är mycket välkommet! Många vill ha sin skog avverkad nu under vintern och en hel del fältarbete beöver göras. Fina men kalla dagar i skogen blir när åtgärder ska planeras.
.jpg)
.jpg)
Skoglig anpassning för ett ändrat klimat - slutkonferens
Sedan 2018 har ett samarbetesprojekt mellan olika skogliga aktörer i Sverige och Norge pågått för att lära av varandra i frågor som rör ett förändrat skogsbruk som en följd av ett förändrat klimat. Fria Skog har varit delaktiga i projektet från start och den 24-25 november hölls slutkonferensen för projektet i Östersund. Under dessa dagar summerades projektet och de lärdomar vi dragit nytta av.
Vi fick bland annat lyssna till föreläsningar som beskrev skillnaderna mellan svensk och norsk skogspolitik och lagstiftning. En stor del av tiden ägnades också åt lärdomar kring vägbyggnation i ett förändrat klimat, redan nu kan vi se att den ökade nederbörden och kortare vintern får effekter på det skogsbilsvägnät som vi har i båda länderna. I Norge är effekterna kanske mer påtagliga, med en ökning av ras och erosion.
Även drivning av det vi idag kallar vinterposter påverkas av det förändrade klimatet, när vintrarna blir det svårare att hinna med poster som traditionellt körts vintertid på tjälad mark. I många fall är det inte sämre att köra dessa poster vid barmark, det är lättare att både planera och vid avverkning se känsliga och blöta områden och således undvika dem.
Vi kan konstatera att det varit ett projekt som gett många lärdomar och inspiration samt att skogsbruket i vårt grannland skiljer sig mer än vad man kanske tänker sig. Fria Skog hoppas på fortsatt samarbete med tanke på vår nära relation med grannlandet i väst!
.jpg)
Utblick
Skogspolitiken - vad hände egentligen med ny regering och budget?
Att försöka sammanfatta den skogspolitiska situationen den 1a december 2021 är en utmaning med regeringskris och budgetomröstningar på löpande band. Vi vill göra ett tappert försök för att hålla er skogsägare informerade om läget.
Under de senaste åren så känner ni säkert till att vi på FriaSkog aktivt arbetat just med att informera och tydliggöra den skogliga situationen hos både kommun, region och riksdagspolitiker. Vi hyser därför stor förhoppning till att regeringen nu utsett en landsbygdsminister som både har sina rötter i och fortfarande bor på den jämtländska landsbygden. Anna-Caren Sätherberg från Åre är nämligen en av alla de politiker vi träffat i vår strävan att få upp skogsfrågorna på högsta nivå och vi upplever att hon både förstår och arbetar för ett fortsatt jämtländskt skogsbruk, från Storsjöns stränder upp till våra bördiga fjällskogssluttningar.
Den antagna budgetens andemening ligger i linje med hur vi vill att skogsbruket på ett hållbart miljömässigt sätt fortsatt ska kunna bidra till både sociala värden i form av blandannat den mängd arbetstillfällen som skapas i landsbygden och den ekonomiska avkastningen till lokalsamhället som syns i stärkt köpkraft och i de kommunala skatteintäkterna.
En stor skillnad i den antagna budgeten jämfört med den tidigare regeringens förslag är anslaget för inlösen av naturrreservat eller nekade avverkningstillsånd ovan fjällnära gränsen. Det antagna budgetförslaget ligger på drygt 400 miljoner för kommande år jämfört med den tidigare regeringens förslag på 2,4 miljarder. Det kan komma att ge som en praktisk effekt att väntetiderna fortsatt blir långa men också att det förhoppningsvis påverkar den vardagliga tolkningen av lagstiftningen samt pågående arbete kring artskyddsförordning och skogsutredning.
Den budgetförklaring som presenterades i samband med antagandet är tydlig när det gäller skogens samhällsekonomiska och klimatviktiga betydelse, det känns bra men vi behöver fortsätta att arbeta politiskt för både er och vår rätt att fortsatt få bruka den jämtländska skogen.
Utdrag ur den antagna budgetens budgetförklaring:
Vi vill stärka förutsättningarna för företagande, handel och konkurrenskraft så att fler jobb skapas i de gröna näringarna. Ju mer som produceras i Sverige, desto bättre. Skogsindustrin är Sveriges enskilt största nettoexportör och bidrar samtidigt till den gröna omställningen av samhället både genom att binda stora mängder kol och genom att fossilbaserade bränslen och produkter byts mot ut mot biobaserade.
Regeringen har aviserat ett ökat anslag om 2 005 miljoner kronor för genomförande av förslagen i skogsutredningen om att undanta stora arealer fjällnära skog från att brukas. Vi anser att förslaget om att undanta ytterligare stora arealer skog från bruk står i direkt konflikt med den ökande efterfrågan på skogsråvara som behövs för att tränga undan fossila alternativ. Politiken hotar därmed Sveriges möjligheter att nå klimatmålen. Den totala arealen skog som undantas från produktion bör inte öka. Staten bör i stället prioritera att underhålla redan skyddade områden bättre. De förslag som skogsutredningen lämnat innebär att arealer ska tas ur produktion mot skogsägarens vilja, vilket är ett kraftigt intrång i äganderätten. Vi menar att avsättningar ska ske frivilligt.
Det händer på byn!
Det händer mycket i vårt län nu så här vid jul; julmarknader i nästan varje by, världscup i skidskytte och diverse evenemang som äntligen börjar dra igång när restriktionerna lätttat (om de nu gör det...!). Första december arrangerade Jämtlands skogsklubb sin årliga glöggträff. Temat för året var "det här betyder jämtlands skogar för min verksamhet. Deltagarna fick lyssna på två intressanta föreläsningar av entreprenörer från länet som pratade om vilken potential de ser i våra skogar för att utveckla både sina företag och länet, föreläsarna var skogsentreprenören Philip Jämtgård och Malin Krook som är grundaren av Recreare - ett upplevelseföretag i Åre.
Det bjöds också på glögg från ytterligare en entreprenör som specialicerat sig på dryck från Jämtland, nämligen Sav. Blir du nyfiken på att provsmaka till adventsfikat och hur processen från björksav till glögg går till kan du läsa mer här.
Om du vill veta mer om de evenemang som Jämtlands skogsklubb arrangerar så rekomenderar vi att följa dem på Facebook, länk här.
.jpg)
Tipset!
Under den här rubriken kommer vi ge tips om lite vad som helst som vi tror kan vara av intresse för dig som gillar skog, friluftsliv, jakt, viltvård eller ja - lite vad som helst helt enkelt. Denna gång vill vi fortsätta på temat från projektet Klimatanpassat skogsbruk där vägar och underhåll diskuterades mycket. På hemsidan Skogskunskap finns en hel del filmer med tips om vägbyggnad och vägunderhåll och vad passar väl bättre den här tiden på året än vintervägunderhåll!
Länk till hemsidan hittar du om du klickar här!