FRIA SKOG NYHETSBREV - APRIL
Det är mycket som händer runt om i världen just nu - ingen hade väl trott att pandemin skulle avlösas av krig i Europa. I månadens nyhetsbrev försöker vi sammanfatta globala trender på virkesmarknaden, nationella skogliga frågor och självklart får du lite insyn i Fria Skogs vardagliga verksamhet. Sist men inte minst vill vi sprida lite inspiration om både skogsägande och några tips på vad som händer i vårt län kommande månader!
Ta hand om varandra i oroliga tider!
Utblick - lokalt och globalt
.jpg)
Virkesmarknaden - trenderna som innebär fördelar för skogsägare
Produkter från skogen har sedan många år tillbaka setts som en viktig del i klimatomställningen. I det senaste nyhetsbrevet från Danske Bank redogjordes för några av de stora trenderna för träråvaran, nedan följer några intressanta spaningar som förhoppningsvis ger dig som skogsägare hopp om en ljus framtid! Läs gärna nyhetsbrevet i sin helhet här.
-
Trähusbyggandet runt om i världen ökar
Genom att bygga i trä kan vi långsiktigt binda koldioxid, det är en av de viktigaste anledningarna till att trä åter igen blivit ett populärt byggnadsmaterial. Det finns också ett stort behov av ökat bostadsbyggande och det är främst efterfrågan i USA och Kina som driver på behovet. Enligt Danske Bank kommer den totala efterfrågan på sågtimmer under en tioårsperiod öka med 200 miljoner kubik, det motsvarar fem gånger så mycket sågtimmer som avverkas i Sverige idag.
-
E-handeln växer och plastförpackningarna ska ersättas med träbaserade lösningar
Efterfrågan på fiber från förpackningsindustrin väntas öka med 29% de kommande tio åren enligt en analys från AFRY. Även om returfiber kan stå för en del av den ökningen så bedöms ca en tredjedel av ökningen behöva komma från färskfiber - med andra ord står vi mest troligt inför en ökad efterfrågan på massaved.
-
Klimatkompensation och utsläppsrätter
Klimatkompensation och utsläppsrätter har i allt större utsträckning blivit ett styrmedel som används för att minska användandet av produkter som orsakar stora utsläpp av koldioxid. Det blir alltså dyrare med plast, stål och cement - vilket gör att en ökad efterfrågan på träbaserade produkter kan förväntas.
Kriget i Ukraina - hur påverkar det oss?
Det är nu en dryg månad sedan Ryssland gick in i Ukraina och kriget i Europa var ett faktum. Lidandet och konsekvenserna för det Ukrainska folket är det absolut mest primära och påverkan på oss i Sverige känns ytterst minimal i jämförelse. Men likafullt påverkar kriget även oss och vår vardag.
Arbetet i skogen och på vägarna
Redan innan kriget har vi sett kraftiga prisuppgångar något som ytterligare förvärrats sedan krigsutbrottet. De ökade kostnaderna för bränsle och reservdelar får omedelbara konsekvenser för den dagliga verksamheten i skogen. Vi på Fria Skog har ett nära sammarbete med industrierna i Norge och förståelsen för de hastiga konstnadsökningarna är stor. Dock är det oundvikligt att det uppstår en tröghet i kedjan gånger som denna och vi behöver alla hjälpas åt för att skapa en trygghet i våra verksamheter.
Kriget påverkar virkesmarknaden
Världen stänger ute Ryssland och Belarus från världshandeln. Ryssland är en stor exportör av skogsbaserad råvara och förlusten av dessa volymer får direkta effekter. En uppskattning av Danske Bank säger att Ryssland årligen producerar 40 miljoner kubik skoglig råvara - volymer som nu måste fram på annat sätt. Mest troligt står vi inför en period där skogliga råvaror kommer att bli ännu mer eftertraktat - den stora frågan är var dessa volymer ska komma ifrån. Hur mycket kan vi öka produktionen i Sverige samtidigt som dialogen fortsätter om skogens alla andra värden till exempel?
.jpg)
Hos oss på Fria Skog
Tidig vår - med hopp om mer vinter
Mars har bjudit på både fint vårvinterväder och stormbyar. Vi och vår transportledare på Loadex har fått lite försmak på årets vårförfall och tillhörande spänning i vardagen; vägar behöver ses över både en och två gånger för att vara på den säkra sidan och avverkningsplaneringar behöver revideras med kort varsel när väderprognosen ändras.
Nu håller vi tummarna för ytterligare några veckor med minusgrader och vinter innan våren gör entré på riktigt.

Familjedag på Alsensjön
Lördagen den 19 mars bjöd Alsensjöns Snöskoterklubb in till familjedag på Alsensjön och Fria Skog fick vara med som arrangör. Det blev en härlig dag på sjön där fiske och skidåkning varvades med god mat och fika. Många fiskar blev det och ett överfullt prisbord bidrog till den goda stämningen!
Fria Skog vill passa på att säga stort tack till Alsenssjöns Snöskoterklubb för att vi fick vara med och arrangera denna fina dag tillsammans med er och tack till alla som kom och deltog i de olika aktiviteterna - det här hoppas vi att vi kan göra om nästa år!

Gallring eller avverkning till sommaren?
Världsläget kan uppfattas som ostabilt, men efterfrågan på virke kommer ser ut att vara fortsatt stabil eller öka. Norske Skogs massabruk i Skogn har under första månaderna i år gått för fullt och efterfrågan på massaved är stor.
Går du i tankar på att avverka eller gallra till sommaren kan är det med andra ord en god idé att höra av sig till oss nu!
Det händer på byn!
Vårmarknad på Jamtli 21-22 maj
Åter igen är det dags för vårmarknad på Jamtli! Vårmarknaden innehåller något för alla; hantverk, hus, hem, trädgård och friluftsliv. Som vanligt går det varva intressanta föreläsningar med spännande produkter hos utställare och god mat från olika delar av vårt län! Håll koll på Jamtlis hemsida för mer information, du hittar länken här!
Trilleturen
Trillevallens SK bjuder in till avslutning på skidsäsongen, förhoppningsvis med finast möjliga vårväder på fjället. Loppet är för alla, oavsett om du vill åka snabbt, njuta med en kompis eller ta med kollegorna och åka som ett lag! Servering av vofflor längs med banan.
Visst låter det härligt? Läs mer på Trillevallen SK:s hemsida här!
Tipset
Föreläsningar och seminarier
Här kommer några tips på gratis seminarier och utbildningar som kan vara intressanta för dig som skogsägare!
- Hur påverkas skogens kolförråd och kolflöden av skogsbruk? Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Kungliga Ingengörs- och Vetenskapsakademien arrangerar ett digitalt seminarie för att reda ut vad forskningen säger om de boreala skogarnas förmåga att ta upp och avge koldioxid och hur det påverkas av hur skogarna brukas. Läs mer och anmäl dig här!
- Skogsbrand - var beredd om det händer
Senaste åren har inneburit flera varma somrar med risk för bränder i våra svenska skogar. Den här webbkursen ger dig som markägare verktyg att förebygga bränder i din skog och om det värsta händer, kunna minska de negativa följderna av en skogsbrand. Kursen arrangeras av Hushållningssällskapet och du kan läsa mer och anmäla dig här.
Ta vara på skogens skafferi
Våren närmar sig och med den kommer också den fina möjligheten att som skogsägare ta vara på björksav. Har du inte testat detta innan så kan det vara väl värt ett försök. Som godast smakar saven fram till lövsprinckningen, så förhoppningsvis har vi gott om tid på oss i Jämtland ännu! En ack så viktig påminnelse är att inte tappa sav från björkar du inte äger om du inte frågat markägaren - men den grundbulten känner vi väl till.