FRIA SKOG NYHETSBREV - SEPTEMBER
Så var det helt plötsligt höst igen och efter en hektisk vår och sommar känns är det på sin plats med en uppdatering från oss. Förutom många timmar i skogen har vi denna sommar äntligen kunnat arrangera och delta i några större evenemang igen - efter drygt två är har det varit efterlängtat!
.jpg)
Utblick - lokalt och globalt
Kallsjön runt - en politikerresa
Under vår och sommar har Fria Skog tillsammans med ett flertal skogliga aktörer som verkar runt Kallsjön planerat för genomförandet av en politikerresa med fokus på skogliga frågor. Syftet med dagen var att ge ökad insikt om möjligheter och utmaningar för ett hållbart skogsbruk ur såväl ekologiskt, ekonomiskt som socialt perspektiv. Samtalen handlade också om hur skogsägarnas egna drivkrafter kan vårdas och stimuleras och vilka skogspolitiska förutsättningar som behövs.
Resan genomfördes i slutet av augusti, med andra ord nära stundande val. Riksdagspolitiker från fyra olika partier fanns representerade samt ett stort antal kommun- och regionpolitiker.
Resan arrangerades med stöd från Lennart Ocklinds stiftelse, initiativtagare var Fredrik Eliasson och moderator var Marianne Eriksson. Väldigt många frågor avhandlades under denna dag och vi nämner nedan några av budskapen.
- Skapa stabila förutsättningar för skogsägare, företag och myndigheter. Alla medverkande aktörer var eniga om att politikerna behöver sätta ner foten om vad vi vill med skogen i vårt land – de kraftiga svängningarna i politik, rättsläge och budgetar skapar osäkerhet och konflikter.
- Stimulera och vårda skogsägarnas egna drivkrafter.
- Skogarna runt Kallsjön har varit brukade under flera hundra år som en följd av gruvdriften runt Huså och Fröå gruva. Dessa brukade skogar håller både stora volymer virke och naturvärden – men de är inte orörda!
Förutom att detta var en dag för att uppmärksamma politiker på skogliga frågor så var det också ett fantastiskt tillfälle för dialog. Med som arrangörer var vi på Fria Skog, Norra Skog, Skogsstyrelsen, SCA Länsstyrelsen, Svenska orienteringsförbundet och Åre kommun. I motsats till alla rubriker i media om konflikter så visade vi under denna dag att det finns en god ton och dialog oss emellan trots att vi har olika roller i skogen och inte alltid tycker lika. Nu med bara dagar kvar till valet hoppas vi att det som sades under denna dag blev viktiga budskap och inspel som politikerna tar med sig.
.jpg)
.jpg)
Fortsatt stor efterfrågan på virke från Norge!
Tack vare att vi på Fria Skog upprätthåller den långa historiken av handel med våra grannar i Trönderlag så kan vi konstatera en fortsatt stor efterrågan på virke. Björn Naesvold på Norske Skog Skogn beskriver dagsläget och framtidsutsikterna på massabruket i Levanger så här:
"Etterspørselen eter avispapir har tatt seg opp etter pandemien og det har vært et etterlengtet og nødvendig prisløft i markedet. Avispapirfabrikken på Skogn går med full fart og det vil bli rekordproduksjonen nå i 2022. Papiret går rykende fersk ut fra papirmaskinene direkte til kundene. Det er ingen signaler om et svakere marked de nærmeste årene og det planlegges med full produksjon i årene framover.
Maksimal produksjon har ført til et økt virkesforbruk. I tillegg har forbruket av returpapir i produksjonen blitt redusert og i sum har det årlige behovet for massevirke økt med 125 000 m3. Årsforbruket av virke er nå 1 075 mill. m3. Prognosene framover er at forbruket av returpapir vil gå ytterligere ned og det vil øke behovet for ytterligere mere massevirke.
Fria Skog AS er vår gode samarbeidspartner i Jämtland og sørger for at vi årlig får et betydelig volum. Norske Skog, Skogn har vært kjøper av massevirke i Jämtland siden oppstarten av fabrikken på 60 – tallet og vi betrakter Jämtland som «en del av vårt lokale» forsyningsområde. I vår innkjøpsstrategi er volumer fra Jämtland en viktig del av vårt innkjøp – vi ønsker å være langsiktige. Ved flere eksempler de siste årene har volumer fra Fria Skog reddet oss fra å gå tom for virke – vi setter stor pris på samarbeide og den lokale nærheten Fria Skog har mot skogeierne."
.jpg)
Artskyddet ska ändras
Efter en vår och sommar med högst oklart rättsläge gällande artskyddet har regeringen nu gjort ändringar i artskyddet. Miljödepartementet skriver "Störningar som saknar betydelse för att bibehålla eller återupprätta populationen av en fågelart på en tillfredsställande nivå inte omfattas av förbudet". Det innebär att fåglarna nu ska skyddas på artnivå - inte på individnivå. Från och med den första oktober kommer ändringarna att vara gällande.
Hos oss på Fria Skog
Västgård Game Fair
Sista helgen i juli så var det äntligen dags för Kallbygdens stora folkfest - Västgård Game Fair! En helg som i vanlig ordning bjöd på strålande väder, mängder av aktiviteter och uppvisningar. Vi hade full fart i montern hela helgen, barn och vuxna deltog i våra tävlingar och kaffepannan stod varm dagarna långa.
Stort tack till alla som kom och besökte oss -vi hade verkligen otroligt trevliga dagar tillsammans med er!
.jpg)
.jpg)
Skogsägardag och nationaldagsfirande vid Enaforsholm!
Efter två år med pandemi firade Fria Skog åter igen nationaldagen med leverantörer och kunder. Värd för dagen var Björn Skogh som berättade om såväl skogshistoria, trädslagsförsök på fjällkanten och historiken kring KSLA:s kursgård Enaforsholm.
Dagen innehöll ett varierat program där vi också fick besök av våra Norska vänner från Norske Skog Skogn och Inntre. Pelle Sallin berättade om ett projekt med Skogforsk där försök ska göras med GRÄRK (Gran och Lärk) och Fredrik Eliasson berättade om de fortsatta planerna på terminal i Ocke. Vi hade dessutom äran att lyssna till Emil Persson som berättade om sin fortsatta satsning i Visma Ski Classics - i år var det snubblande nära en vinst i Vasaloppet!
.jpg)
PEFC - Utbildningar och uppföljning av vår verksamhet
Fria Skog är PEFC-certifierade, det innebär att vi åtagit oss att bedriva skogsbruk som är långsiktigt ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. En oberoende tredje part reviderar årligen vår verksamhet för att se till att vi uppfyller alla åtaganden.
En viktig del i uppfyllandet av kraven i certifieringen är att hålla sig uppdaterad på det senaste genom utbildningar. Under sommaren har några av oss förnyat våra kunskaper inom miljö- och kulturhänsyn i samband med avverkning. För att kunna vara ett ännu bättre stöd till er skogsägare i det allt knepigare naturvårdsfrågorna har vi också fräschat upp kunskaperna inom naturvärdesbedömning.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Fältsäsongen innebär också uppföljningar på vår egen verksamhet för att säkerställa att det arbete vi gör för er skogsägare blivit som förväntat och uppfyller kraven enligt våra certifieringar. Erik har varit ute på plantuppföljning vilket givetvis är otroligt viktigt – du som skogsägare ska veta att din nya skog får bästa tänkbara start.
Linnea har följt upp avverkning, gallring och övrig skogsvård under sommaren och skryter gärna upp de duktiga entreprenörer vi arbetar med som gör ett fantastiskt bra jobb!
Det händer på byn!
Åre höstmarknad
Besök Åre höstmarknad 30 september - 2 oktober! Mys runt på gatorna i Åre och njut av musik, mat och diverse aktiviteter för hela familjen! Läs mer här: Åre höstmarknad!
Älgfest i Glösa
Den 30e september är det älgfest i Glösa! Musik av Älgklang, älg på grillen, fackeltåg i mörkret till hällristningarna. Läs mer om festen här eller besök hemsidan för att se mer om älgriket och deras aktiviteter här
Tipset!
Jaktsäsongen är inledd med allt vad det innebär; tidiga mornar, fyllda frysar, vackra vyer, naturuppleverser och korvgrillning. Jakten är också ett perfekt tillfälle att gå igenom sina skogar på ett sätt du kanske inte gör till vardags. Är det mer än skjutgatorna som behöver röjas? Har de senaste åren gjort att det där beståndet du planterade en gång i tiden behöver en gallring?
Skitjakt på er all önskar vi!
.jpg)