Vårhälsning från Fria Skog!
Efter en lång vinter är våren äntligen på gång - eller är sommaren redan här? Vårvinterföret har som vanligt skapat en del spänning, för hur lång vinter det än är så vill man alltid dra ut lite på sista föret, oavsett om det gäller uttransport av virke, körning i skogen eller planering på snöskor. Nu håller vi tummarna för varmt väder och att det torkar upp snabbt!
Utblick globalt till lokalt
Vad händer i EU?
Naturrestaureringslagen är stoppad
I sista instans stoppades EU:s naturrestaureringslag. Parlamentet röstade ja i februari, men det tog stopp i rådet där Sverige var med och röstade nej. Enligt Naturrestaureringslagen så skulle 20% av EU:s land- och vattenyta återställas till 2030 och alla ekosystems som är i behov av återställande till 2050. På nyheterna har vi kunnat se hur bönder i Europa protesterat mot förslaget som skulle komma att få stora konsekvenser för jordbruket, men också skulle påverkat skogsbruket i Sverige.
Avskogningsförordningen
I juni 2023 trädde EU:s avskogningsförordning i kraft och börjar gälla 30e december 2024. Avskogningsförordningen ska förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen och gäller några specifika råvarukategorier; nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä. I grunden handlar det om att man vill stoppa avskogning och skogsförstörelse. Med avskogning menar man omvandling av skogsmark till jordbruksmark. Och med skogsförstöresle menar man omvandling av urskog till planterad skog eller omvandling av naturligt föryngrad skog till plantage. Just nu pågår en nationell utredning om hur just begreppet skogsförstörelse ska definieras i Sverige.
I december 2023 utsågs Skogsstyrelsen till att bli den myndighet som ansvarar för att förordningens bestämmelser följs och under 2024 arbetar de med implementeringen av förordningen. För att uppnå EU:s mål om att hindra handel med varor som bidragit till avskogning eller skogsförstörelse så ska spårbarheten bli mycket mer detaljerad och det ska finnas system för riskbedömningar och riskminimering. Det kvarstår många frågetecken om hur efterlevnad av denna förordning ska hinna implementeras under kommande 6 månader eftersom det är ett omfattande administrativt arbete som krävs och dessutom är inte alla definitioner på plats ännu.
EU-val den 9e juni
Det ni precis har läst är alltså några exempel på hur EU:s klimat-, miljö- och energipolitik påverkar möjligheterna att bruka skogen i Sverige. Just nu är det många EU-initiativ som på olika sätt kan komma att påverka svenska skogsbruk och därför är det otroligt viktigt att sätta sig in i vad de olika politiska partierna står för inför EU-valet. Även om EU och dess politik känns avlägset så vill vi verkligen uppmana att använda din röst i EU-valet!
Flera skogliga aktörer har gjort politikerutfrågningar och vi tipsar om Tidningen Skogen som ni kan läsa genom ärr klicka här (kräver prenumeration). Även Skogsindustriernas utfrågning som går att läsa utan någon typ av prenumeration rekomenderas, läs den genom att klicka här.
Artskyddet
Fortsatt är det ett utmanande läge gällande artskyddet och det krävs arbete på olika sätt för att skapa förändring och för att möjliggöra för er skogsägare att bruka skogen. Kompletteringskrav i samband med anmälningar blir allt vanligare och vi lägger i dagsläget mycket tid på att bemöta dessa. Eftersom artskyddsförordningen lägger bevisbördan på skogsägaren/ombudet så har vi under senaste året gått flertalet utbildningar för att kunna ge så goda råd som möjligt till ers skogsägare samt göra bra anmälningar från grunden. Utvecklingen är dock fortsatt mycket oroväckande, ribban för vad som krävs av oss höjs hela tiden samtidigt som vägledningar och arbetssätt som rekommenderas från myndigheten ändras i takt med att sakfrågor testas i rätten. Det är med andra ord utmanande.
Vi gör vad vi kan i det dagliga arbetet men samtidigt så är det endast politiken som kan skapa en förändring. Därför har vi under våren bjudit in politiker för att beskrivaläget för skogsägare i Jämtland just nu och vilka konsekvenser detta får för enskilda, lokalsamhälle och industri. Saila Qvicklund (M) och Beatrice Timgren (SD) har besökt oss och vi planerar för besök från samtliga partier.
Bilderna får tala för att vi försöker skapa goda förutsättningar möjliggöra brukande av skogen för er skogsägare trots en bökig artskyddslagstiftning. I det vardagliga kan det innebära livsmiljövärdesbedömning för tretåig hackspett i mycket bistra minusgrader, eller mogonkaffet vid bilen klockn 05.30 inför häckfågelinventering. Men påverkan av på polikiker är en minst lika viktig del där vi måste framföra hur läget ser ut i Jämtland just nu.
Rödlistan 2026
Rödlistan som klassar vilken hotkategori olika arter har brukar komma vart femte år och skulle ha kommit år 2025. Förhoppningen fanns om att den nya rödlistan skulle innebära en lägre ”hotnivå” än nuvarande avseende vissa arter, däribland Knärot som orsakat stora bekymmer för många skogsägare senaste åren. Nu har Artdatabanken beslutat att nästa Rödlista inte kommer förrän år 2026 så vi får vänta ytterligare ett år för att se hur Knäroten kommer bedömas.
Skatt på ersättning för Fjällnära skog
Efter Skatteverkets senaste ställningstagande gällande skatt på ersättning efter nekat avverkningstillstånd i fjällnära skog kommer många enskilda privata skogsägare stå kvar med lite och ingenting när skatten är betald. Beskattningen kan i ett värsta scenario bli 65% av den totala utbetalda ersättningen. Om detta har vi skrivit på hemsidan tidigare, läs gärna mer genom att klicka här.
Något som i alla fall är positivt i detta är att Fria Skog genom våra industrisamarbeten i Norge bidragit till att höja ersättningsnivåerna för ersättning ovan fjällnära gränsen. Skogsstyrelsen har tidigare utgått från virkespriser grundat på endast den inhemska marknaden. Efter domstolsprövningar under våren så står det dock klart att detta inte varit korrekt, i kommande bedömningar ska myndigheten inte bara beakta virkespriserna baserat på svensk industri.
Hos oss på Fria Skog
Dan Björklund börjar på Fria Skog
Den 1a juni får vi ytterligare förstärkning av Dan Björklund. Vi ser fram emot att kunna förstärka vår köpverksamhet ytterligare, särskilt i de centrala delarna av Jämtland eftersom Dan bor i Brunflo och kommer vara stationerad i Östersund. Vi säger välkommen och återkommer med en presentation lite längre fram!
Plantlag med ungdomar
I inledningen av sommarlovet kommer vi sätta några ungdomar i arbete genom ett helt eget plantlag. Eftersom det tidigare varit svårt att locka ungdomar till plantering känns det extra kul att våra platser blev fyllda innan vi ens hann marknadsföra sommarjobbet. Detta år blir ett test för att se om det kommande år går att öka andelen plantering i egen regi – vi hoppas förstås på det! Det känns också roligt att få genomföra arbetet tillsammans med en lokal entreprenör, Hundholmen Skog som kommer att vara plantbas under dessa två veckor.
Fortsatt stor efterfrågan på virke
Det råder en fortsatt hög efterfrågan på massaved och timmer från de norska industrierna Inn Tre och Skogn. Tack vare det är prisbilden för poster som går att avverka året om fortsatt hög, både för slutavverkning och gallringar!
Går du i tankar om att gallra så vore det väl inte fel att få besök av det här glada gänget? Bruno och Martin fastnade på bild när de var så här glada att solen äntligen tittade fram efter en lång vinter.
Torbens mat og kjøkken – Del 2
Innan Torben checkade utför lite föräldraledighet skickade han med detta mumsiga recept på gravad älg.
Ingredienser:
Ca 1 kg älgkött, gärna rulle
150 g strösocker
150 g salt
1 krm vitpeppar
5 g rosmarin
5 g timjan
1 dl whisky
Gör så här:
- Blanda socker, salt, peppar och örter
- Gnid in köttet med blandningen.
- Lägg i en påse i kylen i 1 dygn, vänd på påsen några gånger under tiden.
- Tillsätt whiskey i påsen och låt ligga 1–2 dygn till.
- Skiva tunt och servera.
Denna delikatess kan avnjutas med en god öl eller som förrätt på en toast tillsammans med västerbottensost, picklad rödlök, ruccola, senapsmajo och rostade pinjenötter.
Gravningen går att variera i oändlighet, testa t.ex. att lägga till mortlade enbär och byt ut whiskyn mot gin.