Vad gör Fria Skog?
För oss är det en självklarhet att stå upp för skogsägarnas möjligheter att fortsätta bedriva skogsbruk. I det dagliga arbetet strävar vi alltid efter att du som skogsägare ska kunna fatta beslut om ditt innehav själv. På strategisk nivå missar vi aldrig en chans att vara med i påverkansarbete; politiskt, i sammanhang av regional utveckling eller medialt. Vi är alltid beredda att höja rösten för dig som skogsägare!
Politisk påverkan
Skogen är alltid aktuell och dess olika värden är ständigt uppe för diskussion. Vi lever i en tid när allt fler beslut om skogen och ländsbygderna fattas från Stockholm eller Bryssel. Vi vet hur stor betydelse skogen och de gröna näringarna har för förutsättningarna att bo och verka i vår del av landet. Vi bjuder in politiker för att förmedla våra budskap och ge dem en bild av verklgheten i Jämtland - en verklighet där brukandet av skogen är en förutsättning för så mycket annat.
Under 2024 har vi haft besök av riksdagspolitker från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.
Aktivt deltagande i utredningar på regional och nationell nivå
Med tanke på skogens ständigt aktuella målkonflikter tar vi alltid chansen att vara med och yttra oss i fråga om utredningar som kan komma att påverka skogsbruket. Under 2024 pågår både skogsutredningen och artskyddsutredningen. Under maj månad beöskte skogsutredningen västra Jämtland och vi fick då möjligheten att föra fram våra förslag till utredarna.
Bevakning av EU:s politik och initiativ
Det är sagt att EU inte ska besluta om Sveriges skogsfrågor, det ska vara en nationell angelägenhet. Idag ser vi dock bekymrat på hur EU i allt större utsträckning påverkar vårt skogsbruk. Implementeringen av EU:s direktiv och förorningar i Svenska lagstiftning tenderar också att leda till kollotioner med vår nationella lagstiftning. Ett sådant exempel är just artskyddet som i dagsläget bidrar till stor rättsosäkerhet för svenska skogsägare. Andra lagförslag som just nu är under implementering är Avskogsningsförordningen (EUDR) och Naturrestureringsförordningen. Vi bevakar dessa frågor för att kunna ge dig som skogsägare information och vägledning för skogsägande idag och i framtiden.
Bästa tänkbara stöd i en oviss tid
Artskyddets problematik har lett till att skogsägare allt oftare stöter på patrull när man avser utföra skogliga åtgärder. Senaste åren har det blivit vanligare att avverkningsanmälningar blir kompletteringsärenden eller i vissa fall stopp på delar av avverkningar. Det rapporteras mycket om det i skoglig media och vi märker givetvis också av detta. I dagsläget kräver det ofta att vi gör grundläggande förarbeten innan en anmälan och vi har ökat vår kompetens för att kunna stötta dig som skogsägare på bästa sätt. Självklart hoppas vi på förändring av artskyddets implementering. Men tills dess vill vi kunna vara ett gott stöd för att du som skogsägare ska kunna få den hjälp som behövs i ditt brukande.